Domov
Ob 20 obletnici PDF Natisni E-pošta
20 let Novoletnih koncertov

Naši novoletni koncerti so se skozi vseh 20 let spreminjali, razvijali, bogatili. Prvi koncert je obiskalo okoli 150 poslušalcev. Vi, ste eni izmed več kot 3000 poslušalcev letošnjega dvajsetega Novoletnega koncerta. Zgodba dvajsetih let naših Novoletnih koncertov je za nas popolna uspešnica. Optionbrokers optionbrokers.org/reviews/pocket-option-demo Demo

mavricaSkupna slika_t

Prvi koncert, leta 1989, še ni mogel napovedati, do kakšnega obsega bo Novoletni koncert zrasel. Bil je edini, kjer sta dva zbora nastopila brez spremljave orkestra. Dekliški pevski zbor Darinke Fabiani in Moški pevski zbor LIKO Mitje Drašlerja. Naslednje leto se je zboroma pridružil predhodnik Simfonike, Godalni ansambel pod vodstvom Marka Fabianija.

Naslednje leto, sta se zgodili dve spremembi. Dekliški pevski zbor se je preimenoval v Ženski pevski zbor Concinite, Godalni ansambel pa v Komorni orkester Vrhnika. Orkester je v naslednjih letih vedno bolj prevzemal vodilno vlogo.

Četrti koncert leta 1992 je bil prvi, ki je razprodal dvorano Cankarjevega doma na Vrhniki z dodatnimi sedeži vred. Več kot 500 poslušalcev nas je prisililo, da smo že naslednje leto Novoletni program odigrali dvakrat v enem dnevu.

Samo pet let je trajalo, da je število obiskovalcev Novoletnih koncertov naraslo iz 150 na 700!Po prvem petletnem obdobju, je nastopil čas večjih sprememb za Novoletne koncerte in njihove izvajalce. Zaradi sprememb pri zborovskih izvajalcih in pomanjkanja predvsem moških glasov, je v tem obdobju na Novoletnih koncertih sodelovalo več različnih skupin in zborov.

Na šestem novoletnem koncertu je zadnjič sodeloval Moški pevski zbor Liko, kot gost pa je nastopil New Swing Quartet.

Na naslednjem koncertu, leta 1995 se je zboru Concinite prvič pridružila Mavrica. Osmi Novoletni koncert, leta '96 je bil prvi, ki je bil izveden v Borovnici.

Deveti koncert je za nas pomenil premiero v Slovenski Filharmoniji. Vedno večji obisk koncertov in vedno večje število članov iz Ljubljane sta bila povod, da smo se opogumili in se predstavili v eni največjih kulturnih ustanov v Sloveniji. Ta koncert, in vse naslednje, je posnel tudi Radio Slovenija.

Deseti Novoletni koncert je bil v več pogledih prelomen. Zadnjič so sodelovale pevke Ženskega pevskega zbora Concinite. Njim in Mavrici pa se je pridružil Moški pevski zbor Štinglc iz Borovnice. Prvič in edinkrat je bil koncert izveden na Brezovici.

In koliko obiskovalcev je imel deseti Novoletni koncert? Že 1700.Enajsti Novoletni koncert, edini, ki je bil poleg na Vrhniki, v Ljubljani in v Borovnici izveden tudi v Horjulu je zaznamovala stota obletnica smrti Johana Straussa. Posvetili smo mu drugi del koncerta.

Eden od ključnih dogodkov, ki so oblikovali vse Novoletne koncerte od dvanajstega naprej je bilo sodelovanje Mešanega pevskega zbora Svoboda iz Šoštanja. To se je za vse nas izkazalo kot izjemno uspešno. Že takoj prvo leto smo v Šoštanju izvedli dva koncerta!

Leta 2000 je bila Slovenska Filharmonija v prenovi, zaradi tega je bil ljubljanski koncert izveden v Festivalni dvorani v Ljubljani, vendar smo se že naslednje leto, za naš 14. Novoletni koncert preselili nazaj v prenovljeno Filharmonijo.

Naslednji, petnajsti Novoletni koncert je bil za nas nekaj posebnega. Izdali smo brošuro ob petnajsti obletnici Novoletnih koncertov, na koncertu sta nastopila odlična solista - sopranistka Katja Konvalinka in tenorist Matjaž Stopinšek, naš dolgoletni fotograf in prijatelj Vasja Doberlet pa je pripravil razstavo fotografij z naših koncertov. Slovenska Filharmonija je bila prepolna, skupaj je petnajsti Novoletni koncert obiskalo več kot 2000 poslušalcev.Leta 2004 je v Borovnici zaradi požara v Osnovni šoli koncert tam odpadel. Kljub temu je bilo obiskovalcev še več, kot prejšnje leto. Prvič smo tudi koncert v Ljubljani odigrali in odpeli dvakrat.

Sedemnajsti Novoletni koncert smo ponovno izvedli tudi v Borovnici, vendar tokrat v Športni dvorani, saj je bila dvorana osnovne šole še vedno v prenovi. Ta koncert je bil prvi, ki se je zgodil sedemkrat. V Borovnici, dvakrat v Cankarjevem domu na Vrhniki, dvakrat v Slovenski Filharmoniji v Ljubljani in dvakrat v Kulturnem domu v Šoštanju. Tudi osemnajsti koncert je minil v popolni zasedbi tako glasbenikov, kot števila koncertov. Fotograf Vasja Doberlet je pod naslovom »Moji glasbeni večeri« utrinke iz naših koncertov znova postavil na ogled. Tega leta so si orkestraši Komornega orkestra končno izbrali novo ime, ki se jih je takoj prijelo: Orkester Simfonika Vrhnika. Lani smo devetnajsti Novoletni koncert v Šoštanju prestavili v športno dvorano nove osnovne šole in ga prvič izvedli samo enkrat, saj je imel Kulturni dom v Šoštanju kljub dvema izvedbama vsako leto že od prvega koncerta leta 1999 premalo sedežev za vse, ki so želeli koncert obiskati. S povečanim številom obiskovalcev v Šoštanju smo lani peli in igrali kar 3000 obiskovalcem.Dvajset Novoletnih koncertov smo izvedli na skupaj 83 koncertih. Sodelovali smo s 35 solisti. Števila vseh poslušalcev ne vemo, vemo pa, da vas je bilo in vas je ogromno. Vsem vam, ki z nami delite te koncerte smo hvaležni za podporo in neskončne aplavze. Letos zaključujemo pomembno obdobje. Izvedli bomo šest koncertov. Na Vrhniki prvič v na novo prenovljeni dvorani. Naša solistka je odlična violinistka Anja Bukovec. Z vami pa so, tako kot že dolga leta zbor Mavrica in njihova zborovodkinja Darinka Fabiani. Zbor Svoboda Šoštanj in njihova zborovodkinja Anka Jazbec. In Orkester Simfonika z dirigentom Markom Fabianijem.


 
Naprej >
Joomla template by DesignForJoomla.com
DesignForJoomla.com provides free Joomla templates, free and commercial Joomla extensions, Joomla tutorials and SEO tips for the Joomla CMS